Press "Enter" to skip to content

אמנות מס

אמנות מס ומשמעותן

אמנות מס נועדו למנוע תשלום כפל מס והן נחתמות בין מדינות שונות. אמנת מס משקפת את הסכמת המדינות בכל הנוגע לחלוקת זכויות המיסוי בסוגים שונים של הכנסות. המטרה העיקרית היא למנוע תשלום כפל מס על אותה ההכנסה. בעולם הגלובלי של היום נוצרים מצבים שבהם בעסקאות בינלאומיות מתבקשים לשלם כפל מס ולכן אמנות מס אלה באות להסדיר מקרים אלה על מנת לאפשר לעסקים לפעול בצורה ריווחית ומועילה.

אמנות מס והמודל הבינלאומי

רוב אמנות מס מבוססות על המודל המקובל בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי המכונה בקיצור OECD. מודל זה כולל את הסעיפים למניעת כפל מס לפי סוגי הכנסה לרבות: דיבידנדים, תמלוגים, רווחי הון, ריבית, הכנסות מעסקאות נדל"ן, מהפעלת כלי שייט שונים וכדומה. בנוסף לאמנות מס אלה קיימים גם מודלים של אמנות מס מטעם האו"ם ומודל אמריקני שדומים במבנה הכללי לאמנות מס המבוססות על מודל ה OECD. חלוקת זכות המיסוי בין המדינות היא ששונה בין אמנות אלה למודל הראשון.

למה נוצר כפל מס

בעידן הגלובלי והסחר הבינלאומי הכולל גם ניידות של אנשים וסחורות, הון ושירותים נוצרים מצבים שבהם אדם שהפיק הכנסה במדינה אחרת אך הוא תושב מדינה שונה יחויב בתשלום מס גם על ההכנסה שלו במדינה בה הופקה גם במדינה שבה הוא תושב או אזרח. במקרים אלה הוא יאלץ לשלם כפל מס על אותה ההכנסה, דבר שישאיר אותו  ללא ההכנסה כמעט כלל.

אמנות מס קובעות את חלוקת המיסים בין המדינות השונות ואת הזכאות שלהן לגביית המס על מנת למנוע מן הנישום לשלם יותר ממה שהוא צריך. לדוגמה: אם במדינה אחת על הנישום לשלם 25% מס ובמדינה השנייה רק 10% הרי שישלם למדינה עם האחוז הקטן את המס המגיע לה ואת ההפרש (15%) בלבד ישלם במדינה המחייבת תשלום מס בשיעור הגבוה יותר.